9/9/12

Κηπουρική - Ο Λαχανόκηπος σας

 


Σπορά
Ανοίξτε το σακουλάκι με τους σπόρους του λαχανικού που σκοπεύετε να φυτέψετε και, με το χέρι, ρίξτε τους σαν να περιχύνετε τρούφα σε ένα γλυκό, αλλά ακόμα πιο αραιά, σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους. Από πάνω περιχύστε με το χέρι μια ελαφριά στρώση, σε πάχος 1,5-3 εκ., με το χώμα που φυλάξατε.

Άρδευση
Στη συνέχεια, ποτίστε με ένα ψεκαστήρι για το σιδέρωμα των ρούχων –και όχι με το λάστιχο–, ώστε να μην παρασυρθεί όλος ο σπόρος σε μια πλευρά. Η ομοιόμορφη διαβροχή από το ψεκαστήρι θα διατηρήσει το σπόρο στη θέση του και το νερό θα τον φέρει σε επαφή με το χώμα. Αργότερα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αυτόματο πότισμα με σταλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας.

Μεταφύτευση και απομάκρυνση ζιζανίων Κάποια φυτά, ιδιαίτερα τα χειμερινά λαχανικά, θα χρειαστούν μεταφύτευση όταν έχουν βγάλει τα 4 πρώτα φύλλα. Αυτό πρέπει να γίνει για να έχουν περισσότερο χώρο να μεγαλώσουν. Μετά τη μεταφύτευση, ποτίστε καλά, έτσι ώστε να έρθει η ρίζα σε καλή επαφή με το χώμα. Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά θα πρέπει να αφαιρούνται τακτικά με ξερίζωμα, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών και να τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό.

Οι συνδυασμοί
Οποιαδήποτε λαχανικά επιλέξετε να φυτέψετε, εάν τα συνδυάσετε μεταξύ τους σωστά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα γωνιά με ιδιαίτερη και πρωτότυπη αισθητική. Από τα πιο διακοσμητικά λαχανικά του καλοκαιριού είναι η αγκινάρα, την οποία, αν φυτέψετε τώρα, θα σας ανταμείψει με τα μεγάλα διακοσμητικά της φύλλα. Το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουν επίσης διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά φυτεύονται το φθινόπωρο, για να τα συλλέξουμε το χειμώνα. Ιδιαίτερα το κόκκινο λάχανο δίνει στον κήπο χρώμα και όγκο. Σε περίπτωση που ο λαχανόκηπος γειτνιάζει με κάποια κάγκελα ή συρματόπλεγμα, μπορείτε να φυτέψετε στη βάση τους φασολάκια ή κολοκύθια διακοσμητικά (τα οποία δεν τρώγονται όμως) σε διάφορα χρώματα, που θα τα βοηθήσετε να σκαρφαλώσουν και να καλλωπίσουν το χώρο με τους πολύχρωμους καρπούς τους. Εάν δεν έχετε κάγκελα, μπορείτε να τα στηρίξετε σε τρίποδα από καλάμι, καθώς και άλλα φυτά, όπως η ντομάτα. Η φράουλα, που μπορείτε αυτή την εποχή να τη βρείτε στα φυτώρια έτοιμη σε γλαστράκι και να τη φυτέψετε αμέσως στον κήπο, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει μεγάλη επιφάνεια εδάφους, δημιουργώντας μια καταπράσινη γωνιά. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής της, καλό είναι να φυτεύεται μόνη της, σε ένα από τα τετράγωνα που θα σχεδιάσετε στο λαχανόκηπό σας, για να μη «φάει» τα υπόλοιπα λαχανικά. Είναι ιδανική για σκιερούς προσανατολισμούς, κάτω από μπαλκόνια, δέντρα ή πιλοτές. Άλλα είδη ανθεκτικά στη σκιά είναι η μέντα και ο δυόσμος, που πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε θα πρέπει και αυτά να τα έχετε σε περιορισμένο χώρο, απομονωμένα από άλλα φυτά. Μαζί με τα λαχανικά και τα αρωματικά, μπορείτε να φυτέψετε και πολλά ετήσια ανθοφόρα, που θα ζωντανέψουν με τα χρώματά τους το χώρο γύρω από το λαχανόκηπο. Ο κατηφές (Tagetes erecta), ειδικά, εκτός από το έντονο χρώμα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί, δίνει και μια επιπλέον προστασία από τα βλαβερά παράσιτα που μπορούν να προσβάλουν τα λαχανικά σας.

Δημιουργική παιδική απασχόληση
Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, δώστε τους τη χαρά να φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά, επιλέγοντας αυτά που μεγαλώνουν γρήγορα και παράγουν σύντομα τον καρπό τους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μερικά από αυτά είναι τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια, το μαρούλι, το σπανάκι και τα ραπανάκια.

Επιλέγοντας σωστά
Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους ή έτοιμα μικρά φυντάνια, που θα τα βρείτε αυτή την εποχή στα ειδικά καταστήματα με είδη κήπου. Εάν επιλέξετε να σπείρετε, οι σπόροι των λαχανικών που θα αγοράσετε θα πρέπει να είναι σε σφραγισμένο φακελάκι, όπου θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, τις οποίες πρέπει πάντα να ελέγχετε. Όσο πιο φρέσκος είναι ο σπόρος, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό βλαστικότητας έχει. Οι σπόροι έχουν διάρκεια βλαστικότητας από 1 έως 4 έτη, ανάλογα με το είδος. Οι σπόροι της ντομάτας και της πιπεριάς, για παράδειγμα, έχουν διάρκεια ζωής έως 3 χρόνια, ενώ το καρπούζι, το πεπόνι και η μελιτζάνα 5 χρόνια. Έτσι, μπορείτε να φυλάξετε σπόρο και για την επόμενη βλαστική περίοδο, εάν δεν σας φτάνει ο χώρος που έχετε για να φυτέψετε όλο το περιεχόμενο από το σακουλάκι, αρκεί να διατηρηθεί σε ένα μέρος με σταθερή θερμοκρασία, υγρασία και σκοτάδι. Για την ανοιξιάτικη σπορά των θερινών λαχανικών σας, θα πρέπει οι θερμοκρασίες να έχουν ανέβει πάνω από τους 12°C και να έχει περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού. Εκείνη την περίοδο μπορείτε να φυτέψετε τα παρακάτω λαχανικά: το αγγούρι, το καρπούζι, το κολοκυθάκι, την μπάμια, το πεπόνι, το φασόλι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά (την καυτερή κόκκινη και τη γλυκιά πράσινη ή κόκκινη) και την ντομάτα. Ειδικά για τη σπορά της πιπεριάς, χρειάζεται τουλάχιστον 15°C, ενώ η άριστη θερμοκρασία είναι 21-25°C. Η διάρκεια από τη σπορά έως και τη συγκομιδή αυτών των λαχανικών είναι από 3-5 μήνες. Η αγκινάρα και το σπαράγγι είναι πολυετή φυτά, οπότε μπορείτε να τα φυτέψετε όποτε θέλετε. Στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου μπορείτε να φυτέψετε για τη χειμερινή σας συγκομιδή τα παρακάτω λαχανικά: το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, το μπρόκολο, το καρότο, το μαϊντανό, το ραπανάκι, το μπιζέλι και το κουνουπίδι, κάνοντας μία μεταφύτευση μέσα στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο. Καλή επιτυχία και... καλή όρεξη!

Της γεωπόνου- αρχιτέκτονα τοπίου Εύας Παπαδημητρίου

Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: