Ακόμη και η πιο εξελιγμένη τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν καλό μάγειρα.
Μπορεί όμως να καταστήσει την απασχόληση στην κουζίνα πιο άνετη, πιο ευχάριστη και πιο αποδοτική!
Mία μοντέρνα εντοιχισμένη κουζίνα αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα της τεχνολογικής προόδου στον τομέα των οικιακών συσκευών. Ο καθένας μας θα άλλαζε πρόθυμα την παλιά του κουζίνα με μία υπερσύγχρονη συσκευή σαν αυτή που σας παρουσιάζουμε. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα, χωρίς καμία δυσκολία, πάντα όμως με τη σύμπραξη ενός ηλεκτρολόγου.
Κουζίνα και εστίες
Το σημαντικό πλεονέκτημα προκύπτει από τον συνδυασμό της ταχύτητας μιας κουζίνας αερίου με την άνεση της υαλοκεραμικής επιφάνειας μαγειρέματος. Με αυτήν την τεχνική αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατά το ψήσιμο και το μαγείρεμα, η θερμοκρασία προσαρμόζεται με ταχύτητα και ακρίβεια στις ανάγκες της στιγμής, αποτρέποντας το σύνηθες φαινόμενο του βρασμού μετά το σβήσιμο της εστίας. Έτσι, το γάλα για παράδειγμα, δεν εξακολουθεί να βράζει με κίνδυνο να χυθεί χάρη στην άμεση αντίδραση της εστίας.
Σχεδιασμός
Η τοποθέτηση της νέας κουζίνας στην ήδη υπάρχουσα σειρά εντοιχισμένων ντουλαπιών γίνεται απροβλημάτιστα. Οι διαστάσεις της ταιριάζουν στο κλασικό ντουλάπι πλάτους 60εκ., που συναντάμε σε κάθε κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για τις συνηθισμένες επιφάνειες μαγειρέματος των 60εκ. Ενδεχομένως οι διαστάσεις στη δική σας κουζίνα να αποκλίνουν κάπως, όπως στο υπόδειγμά μας όπου η επιφάνεια μαγειρέματος είναι φαρδύτερη. Μαζί με την ενσωματωμένη ζώνη διατήρησης θερμοκρασίας πιάνει 76,5 εκ. Δεν δημιουργείται όμως πρόβλημα λόγω του πλάτους, εφόσον η επιφάνεια μαγειρέματος δεν βρίσκεται δίπλα σε νεροχύτη ή ψηλό ντουλάπι.
Φροντίδα και περιποίηση
Οι υαλοκεραμικές επιφάνειες μαγειρέματος θεωρούνται και είναι εύκολες στο καθάρισμα. Πάντα όμως χρειάζεται λίγη προσοχή σε κάποια θέματα:
Θετικά
Ζώνες μαγειρέματος
Η υαλοκεραμική αυτή επιφάνεια περιλαμβάνει τέσσερεις ζώνες μαγειρέματος, εκ των οποίων η μία είναι διπλή, και μία ξεχωριστή ζώνη διατήρησης της θερμοκρασίας.
Η διπλή ζώνη μαγειρέματος χρησιμεύει για στρογγυλά σκεύη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου θερμικού κυκλώματος για οβάλ σκεύη.
Οι υαλοκεραμικές επιφάνειες είναι συχνά εφοδιασμένες με υπέρυθρα θερμαντικά σώματα, που επιταχύνουν την έναρξη του βρασμού και περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας κατά το μαγείρεμα. Τα αλογόνο προσφέρει μέγιστη θερμοκρασία αμέσως μετά το άναμμα. Με το επαγωγικό μαγείρεμα δημιουργούνται ηλεκτρικά κυκλώματα που παράγουν θερμότητα μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Στη θερμαινόμενη με αέριο επιφάνεια η φλόγα καίει κάτω από το γυαλί.
Οι φλόγες ανάβουν με πίεση του κουμπιού ή αυτόματα με το άνοιγμα της βαλβίδας και επιτρέπουν πολύ λεπτές ρυθμίσεις.
Θετικά
Αρνητικά
Θετικά
Αρνητικά
Mία μοντέρνα εντοιχισμένη κουζίνα αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα της τεχνολογικής προόδου στον τομέα των οικιακών συσκευών. Ο καθένας μας θα άλλαζε πρόθυμα την παλιά του κουζίνα με μία υπερσύγχρονη συσκευή σαν αυτή που σας παρουσιάζουμε. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα, χωρίς καμία δυσκολία, πάντα όμως με τη σύμπραξη ενός ηλεκτρολόγου.
Κουζίνα και εστίες
Το σημαντικό πλεονέκτημα προκύπτει από τον συνδυασμό της ταχύτητας μιας κουζίνας αερίου με την άνεση της υαλοκεραμικής επιφάνειας μαγειρέματος. Με αυτήν την τεχνική αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατά το ψήσιμο και το μαγείρεμα, η θερμοκρασία προσαρμόζεται με ταχύτητα και ακρίβεια στις ανάγκες της στιγμής, αποτρέποντας το σύνηθες φαινόμενο του βρασμού μετά το σβήσιμο της εστίας. Έτσι, το γάλα για παράδειγμα, δεν εξακολουθεί να βράζει με κίνδυνο να χυθεί χάρη στην άμεση αντίδραση της εστίας.
Σχεδιασμός
Η τοποθέτηση της νέας κουζίνας στην ήδη υπάρχουσα σειρά εντοιχισμένων ντουλαπιών γίνεται απροβλημάτιστα. Οι διαστάσεις της ταιριάζουν στο κλασικό ντουλάπι πλάτους 60εκ., που συναντάμε σε κάθε κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για τις συνηθισμένες επιφάνειες μαγειρέματος των 60εκ. Ενδεχομένως οι διαστάσεις στη δική σας κουζίνα να αποκλίνουν κάπως, όπως στο υπόδειγμά μας όπου η επιφάνεια μαγειρέματος είναι φαρδύτερη. Μαζί με την ενσωματωμένη ζώνη διατήρησης θερμοκρασίας πιάνει 76,5 εκ. Δεν δημιουργείται όμως πρόβλημα λόγω του πλάτους, εφόσον η επιφάνεια μαγειρέματος δεν βρίσκεται δίπλα σε νεροχύτη ή ψηλό ντουλάπι.
Φροντίδα και περιποίηση
Οι υαλοκεραμικές επιφάνειες μαγειρέματος θεωρούνται και είναι εύκολες στο καθάρισμα. Πάντα όμως χρειάζεται λίγη προσοχή σε κάποια θέματα:
- Όταν χύνεται φαγητό, να σκουπίζεται αμέσως με ένα πανί.
- Κάτι που έχει κολλήσει και φεύγει δύσκολα, να ξύνεται με προσοχή.
- Καταλληλότερα καθαριστικά μέσα είναι αυτά με προστατευτικό φιλμ σιλικόνης.
Yαλοκεραμικές επιφάνειες μαγειρέματος
Πρόκειται για μία διαφανή πλάκα πάχους 4 χλσ. από υαλοκεραμικό υλικό. Χρησιμοποιείται συχνά ο όρος ceram, πρόκειται όμως για ονομασία συγκεκριμέμνης μάρκας. Κάτω από την πλάκα, στο περίβλημά του το καθένα, βρίσκονται τα θερμαντικά στοιχεία. Η πλάκα ενσωματώνεται στον πάγκο εργασίας, οριοθετούμενη μόνο από μία χαμηλή, περιμετρική μπορντούρα. Θετικά
- Η κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την συμβατική τεχνική είναι έως 10% χαμηλότερη.
- Τα μαγειρικά σκεύη πατάνε πολύ πιο σταθερά.
- Το υαλοκεραμικό υλικό μπορεί να σπάσει από χτύπημα ή υπερβολικό βάρος και το ανταλλακτικό είναι ακριβό.
- Κόκκοι π.χ. χοντρού αλατιού μπορούν να γδάρουν την επιφάνεια.
Ζώνες μαγειρέματος
Η υαλοκεραμική αυτή επιφάνεια περιλαμβάνει τέσσερεις ζώνες μαγειρέματος, εκ των οποίων η μία είναι διπλή, και μία ξεχωριστή ζώνη διατήρησης της θερμοκρασίας.
Η διπλή ζώνη μαγειρέματος χρησιμεύει για στρογγυλά σκεύη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου θερμικού κυκλώματος για οβάλ σκεύη.
Οι υαλοκεραμικές επιφάνειες είναι συχνά εφοδιασμένες με υπέρυθρα θερμαντικά σώματα, που επιταχύνουν την έναρξη του βρασμού και περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας κατά το μαγείρεμα. Τα αλογόνο προσφέρει μέγιστη θερμοκρασία αμέσως μετά το άναμμα. Με το επαγωγικό μαγείρεμα δημιουργούνται ηλεκτρικά κυκλώματα που παράγουν θερμότητα μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Στη θερμαινόμενη με αέριο επιφάνεια η φλόγα καίει κάτω από το γυαλί.
Μαγείρεμα με φλόγα αερίου και μαγείρεμα σε μαντεμένιες πλάκες
Οι σύγχρονες εστίες μαγειρέματος αερίου είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τις παλιές. Έχουν αξιόπιστη ασφάλεια ανάφλεξης που αποτρέπει την εκροή άκαυστου αερίου. Οι φλόγες ανάβουν με πίεση του κουμπιού ή αυτόματα με το άνοιγμα της βαλβίδας και επιτρέπουν πολύ λεπτές ρυθμίσεις.
Θετικά
- Λεπτές ρυθμίσεις της θερμοκρασίας που διευκολύνουν το τσιγάρισμα και τη χρήση χύτρας πιέσεως.
- Το αέριο είναι η αποδοτικότερη μορφή ενέργειας.
Αρνητικά
- Τα καυσαέρια μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι επιβλαβή για την υγεία.
- Ο καθαρισμός της εστίας μαγειρέματος αερίου είναι πιο κοπιαστικός.
Μαντεμένιες εστίες
Στις κλασικές μαντεμένιες εστίες μαγειρέματος η θερμότητα μεταφέρεται μέσω της άμεσης επαφής της θερμαινόμενης επιφάνειας με τον πάτο του μαγειρικού σκεύους. Υπάρχουν και οι εστίες (κόκκινο σημείο) γρήγορου βρασμού, οι οποίες έχουν υψηλή βαθμίδα εκκίνησης και αυτόματη επιστροφή στην προεπιλεγμένη θερμοκρασία.
Θετικά
- Οικονομική τιμή αγοράς.
- Λειτουργία χωρίς τη δημιουργία καυσαερίων.
- Αντοχή κατά τη χρήση.
Αρνητικά
- Υψηλή κατανάλωση ρεύματος.
- Αργή στη διαδικασία μείωσης της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα η πλάκα να εξακολουθεί να καίει για πολύ ακόμη.
Αντικατάσταση της παλιάς κουζίνας με νέα
1. Λύνετε τις τέσσερεις βίδες στήριξης που βρίσκονται στο πλάι, δύο σε κάθε πλευρά, στα προφίλ της πόρτας.
2. Όταν βγουν τα φις που συνδέουν τις πλάκες μαγειρέματος, ολόκληρο το σύστημα μαζί με τους διακόπτες μπορεί να τραβηχτεί.
3. Τα άγκιστρα που συγκρατούν την πλάκα με τις εστίες λύνονται από την κάτω πλευρά. Τότε μόνο η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί.
4. Για να χωρέσει η νέα επιφάνεια μαγειρέματος που έχει πλάτος 76,5 εκ., πρέπει να διευρυνθεί ανάλογα το άνοιγμα .
5. Ανοίγετε τρύπες στις γωνίες με διάμετρο γύρω στα 12 χλσ., για να διευκολύνετε το πέρασμα της πριονόλαμας.
6. Όταν κοπεί το άνοιγμα με ακρίβεια και στις σωστές διαστάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί η νέα, φαρδύτερη επιφάνεια μαγειρέματος.
7. Η νέα επιφάνεια ασφαλίζεται και αυτή στο άνοιγμα με άγκιστρα. Οι μυτερές άκρες χώνονται από κάτω μέσα στο ξύλο.
8. Ο ηλεκτρολόγος κάνει τώρα τη σύνδεση στο κουτί συνδέσεων που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κουζίνας.
9. Αφού συνδεθούν και όλα τα φις από την επιφάνεια μαγειρέματος στους αντίστοιχους διακόπτες, μπορείτε να σπρώξετε την κουζίνα στο άνοιγμα.
10. Με τέσσερεις βίδες στις πλευρές του προφίλ, ασφαλίζετε τον εντοιχισμένο φούρνο στις πλευρές του ντουλαπιού.
1. Λύνετε τις τέσσερεις βίδες στήριξης που βρίσκονται στο πλάι, δύο σε κάθε πλευρά, στα προφίλ της πόρτας.
2. Όταν βγουν τα φις που συνδέουν τις πλάκες μαγειρέματος, ολόκληρο το σύστημα μαζί με τους διακόπτες μπορεί να τραβηχτεί.
3. Τα άγκιστρα που συγκρατούν την πλάκα με τις εστίες λύνονται από την κάτω πλευρά. Τότε μόνο η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί.
4. Για να χωρέσει η νέα επιφάνεια μαγειρέματος που έχει πλάτος 76,5 εκ., πρέπει να διευρυνθεί ανάλογα το άνοιγμα .
5. Ανοίγετε τρύπες στις γωνίες με διάμετρο γύρω στα 12 χλσ., για να διευκολύνετε το πέρασμα της πριονόλαμας.
6. Όταν κοπεί το άνοιγμα με ακρίβεια και στις σωστές διαστάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί η νέα, φαρδύτερη επιφάνεια μαγειρέματος.
7. Η νέα επιφάνεια ασφαλίζεται και αυτή στο άνοιγμα με άγκιστρα. Οι μυτερές άκρες χώνονται από κάτω μέσα στο ξύλο.
8. Ο ηλεκτρολόγος κάνει τώρα τη σύνδεση στο κουτί συνδέσεων που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κουζίνας.
9. Αφού συνδεθούν και όλα τα φις από την επιφάνεια μαγειρέματος στους αντίστοιχους διακόπτες, μπορείτε να σπρώξετε την κουζίνα στο άνοιγμα.
10. Με τέσσερεις βίδες στις πλευρές του προφίλ, ασφαλίζετε τον εντοιχισμένο φούρνο στις πλευρές του ντουλαπιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου