4/12/14

Σχήματα κουζινών

Σχήματα κουζινών


/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π 2.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π 3.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π 4.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π 5.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα σχήματος Π 6.jpg
Η κουζίνα αποτελεί τον πυρήνα κάθε νοικοκυριού. Δεν είναι απλά ένας χώρος παρασκευής και αποθήκευσης της τροφής μας αλλά ένα δωμάτιο όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια μας ακόμη και τα φιλικά μας πρόσωπα. Πριν αρκετά χρόνια ήταν ένας μικρός-περιορισμένος χώρος στερούμενος αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής άποψης χαρακτηρισμένος καθαρά και μόνο από εργαστηριακό ύφος. Σήμερα η κουζίνα αποτελεί την καρδιά ενός σπιτιού, χάρη στο ανοιχτόχωρο design των κατοικιών και στα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού.

Ο τρόπος που τοποθετούνται τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός μέσα στο χώρο καθορίζουν και το σχήμα της κουζίνας. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τη διάταξη είναι επίσης οι διαστάσεις του δωματίου και οι θέσεις των ανοιγμάτων (παράθυρα, πόρτες). Υπάρχουν λοιπόν κουζίνες σε ΣΧΗΜΑ Γ, που αναπτύσσονται στις δύο πλευρές του δωματίου, σε ΣΧΗΜΑ Π όταν έχουν καταληφθεί και οι τρεις πλευρές, σε ΣΧΗΜΑ Ι όταν χρησιμοποιείται η μία πλευρά, σε ΣΧΗΜΑ Η ή «σχήμα διαδρόμου» όταν εξοπλισμός και έπιπλα τοποθετούνται στις δύο απέναντι πλευρές καθώς και σε σχήμα νησίδας με τη χρήση ενός αυτόνομου κεντρικού στοιχείου.

Το συνηθέστερο σχήμα είναι η ανάπτυξη σε Γ επειδή είναι ιδανικό για μικρούς χώρους, δηλαδή για κουζίνες που απαντώνται συχνότερα σε πολυκατοικίες και σε μικρά σπίτια. Με την κατάλληλη μελέτη ο χώρος αυτού του σχηματισμού μπορεί να συμπεριλάβει σχεδόν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό μιας κουζίνας. Θα πρέπει όμως κατά την κατασκευή του να προσέξουμε ιδιαίτερα:

• την επιλογή ζωντανών χρωμάτων που θα συμβάλουν στην αποφυγή καταθλιπτικής ατμόσφαιρας που προκαλείται από την έλλειψη άνεσης κινήσεων.
• τη μελέτη κατάλληλου-επαρκούς φωτισμού για τη διευκόλυνση του ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια των οικιακών εργασιών.
• την εκμετάλλευση όλων των χώρων, εσοχών για να δημιουργηθούν στο χώρο επαρκή μέρη αποθήκευσης.

Η ιδανικότερη μορφολογία για τη διευθέτηση του εξοπλισμού της κουζίνας είναι η προσαρμογή της σε ΣΧΗΜΑ Π, γιατί εξασφαλίζει πιο άνετες συνθήκες παρασκευής φαγητού. Τα κέντρα εργασίας είναι γύρω από τη νοικοκυρά και αποφεύγονται με αυτό τον τρόπο οι άσκοπες κινήσεις. Το ΣΧΗΜΑ Π προσφέρεται για τετράγωνα σχεδόν δωμάτια με διαστάσεις μεγαλύτερες των 2.50μ. Όταν ο χώρος μας είναι στενόμακρος ή πλατύτερος που χωρίζεται νοητά με ένα κεντρικό διάδρομο (άξονα), που ενώνει για παράδειγμα ροή κίνησης από πόρτα σε μπαλκονόπορτα, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την διάταξη τύπων Ι και Η δηλαδή γραμμική ή παράλληλη τοποθέτηση. Στην κουζίνα σχήματος Ι είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό κατά παράταξη. Ενώ στην παράλληλη-αντικριστή διάταξη η νοικοκυρά έχει τη δυνατότητα να φτάνει εύκολα με πολύ μικρές κινήσεις αντικείμενα που βρίσκονται δεξιά, αριστερά αλλά και πίσω της.

Σύγχρονη διάταξη ιδανική για μεγάλους χώρους αποτελεί και η κουζίνα τύπου ISLAND (νησίδα), η οποία είναι ένας συνδυασμός κουζινών Γ ή Π με ένα πρόσθετο αυτόνομο στοιχείο που τοποθετείται στο κέντρο του δωματίου. Το κεντρικό αυτό στοιχείο μπορεί να περιλαμβάνει ντουλάπια, φούρνο, νεροχύτη, καθώς και πάγκους εργασίας ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου. Ο τύπος αυτός δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μεγάλους χώρους, συστήνεται και σε μικρά δωμάτια όπου δεν υπάρχει αρκετό μέρος για σκεύη και συσκευές. Σε περιπτώσεις ανοιχτών κουζινών, ενιαίων με το καθιστικό μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει σαν διαχωριστικό των δύο χώρων.

Οδηγηθείτε στο σωστό σχεδιασμό της κουζίνας σας επιλέγοντας τον τύπο ανάπτυξης που ταιριάζει απόλυτα σε εσάς και στις ανάγκες του χώρου σας. Μια σωστή μελέτη και κατασκευή θα διευκολύνει την καθημερινή σας εργασία και θα κάνει θα κάνει τις ώρες παραμονής σας στο εσωτερικό της αληθινή απόλαυση.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων


Δεν υπάρχουν σχόλια: