25/8/12

Έρευνα Αγοράς: Μια παλιά κουζίνα με νέο πρόσωπο - Οικονομικά και απλά



Η ανανέωση μιας κουζίνας δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλο budget. Απλές κινήσεις και οικονομικές ιδέες που θα αλλάξουν την εικόνα της χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι σας.
Μια παλιά κουζίνα με νέο πρόσωπο
 

Ντουλάπια Η βαφή παραμένει ο πρωταγωνιστής των αλλαγών. Εφέτος στη μόδα είναι οι υπόλευκες αποχρώσεις (κρεμ, γκρι), αλλά μην ξεχνάμε ότι όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου και όλα επιτρέπονται. Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, αναθέστε καλύτερα τη δουλειά σε έναν ελαιοχρωματιστή, ο οποίος θα αφαιρέσει όλες τις προσόψεις και τους μεντεσέδες για να βαφτούν σωστά και τα πλαίσια. Αν επιθυμείτε το γυαλιστερό εφέ της λάκας, απευθυνθείτε σε λουστραδόρο, ο οποίος θα μεταφέρει τις προσόψεις στο εργαστήριό του.
Κόστος Αλλαγή χρώματος / λούστρου, ενδ. τιμή €100 το τ.μ., φύλλα από μελαμίνη, ενδ. τιμή €110 το μ., φύλλα από βακελίτη, ενδ. τιμή €180 το μ., φύλλα με πλαίσιο και τζάμι, ενδ. τιμή € 90 το μ.
Συμπρωταγωνιστές στη «μόστρα» της κουζίνας είναι τα πόμολα. Σε καταστήματα με είδη κιγκαλερίας (στην οδό Βύσσης), αλλά και σε πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, όπως το Leroy Merlin, θα βρείτε ποικιλία σε σχέδια, υλικά και τιμές. Στις καινούργιες κουζίνες η τάση υποστηρίζει τους push & pull μηχανισμούς – που ανοίγουν χωρίς πόμολο με την πίεση που ασκείτε εξωτερικά στη μία άκρη του ντουλαπιού. Οσοι έχετε παλιάς κοπής σύνθεση, τολμήστε από λιτά inox, πολύχρωμα πλεξιγκλάς ή ζωγραφιστά κεραμικά μέχρι περίτεχνα μπρούντζινα.
Κόστος Πόμολο από €1.
Συνδυάστε διαφορετικά υλικά στα ντουλάπια. Η εναλλαγή τους δίνει την ψευδαίσθηση της πολύπλοκης και ιδιαίτερης κατασκευής. Το τζάμι είναι μια διαχρονική επιλογή σε όλες τις εναλλακτικές του: αμμοβολής, κρακελέ, διάφανο. Συνήθως στα ντουλάπια με μικρό βάθος το διάφανο τζάμι δημιουργεί την εικόνα μιας μικρής βιτρίνας – ό,τι πρέπει για τα σκαλιστά ποτήρια της γιαγιάς ή τα πολύχρωμα βαζάκια μπαχαρικών. Η λύση των πλαστικοποιημένων αυτοκόλλητων μπορεί να θεωρείται πιο εύκολη, αλλά δεν είναι ανθεκτική. Βασικό εχθρό αποτελούν οι υδρατμοί, αλλά και οι λιπαροί λεκέδες της κουζίνας.
Εσωτερικοί μηχανισμοί κουζίναςΟι κρυφοί «ήρωες» της σύνθεσής σας σας εξασφαλίζουν πρακτικότητα και αθόρυβο κλείσιμο σε πόρτες και συρτάρια. Μετρήστε με ακρίβεια τις διαστάσεις των ντουλαπιών και των συρταριών, καθώς οι μηχανισμοί (ράγες, μεντεσέδες κτλ.) βγαίνουν σε συγκεκριμένες διαστάσεις και πρέπει να αναζητήσετε εκείνους που αντιστοιχούν στα μεγέθη των παλιών που αφαιρέσατε. Οι αρχάριοι αναθέστε καλύτερα τη δουλειά σε έναν μαραγκό για να μην «πληγωθούν» οι ξύλινες επιφάνειες.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ: Εταιρεία Blum, 210 2751.131 και εταιρεία Hettich, 210 5143.926
Πάγκος εργασίας Η αλλαγή του θεωρείται η πιο δαπανηρή δουλειά στην ανανέωση, καθώς συμπαρασύρει επιπλέον μερεμέτια, όπως αλλαγή πλάτης και νεροχύτη. Τα νέα υλικά όμως επιτρέπουν πολλούς συνδυασμούς περιορίζοντας αρκετά το κόστος. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνθετικά πετρώματα (Silestone, Quarella, Okite) που δίνουν όμορφο οπτικό αποτέλεσμα και εγγυώνται ανθεκτικότητα σε υγρασία και γρατσουνιές. Επιπλέον, ασφαλής επιλογή αποτελεί και το υλικό duropal (μοριοσανίδα επιστρωμένη με ανθεκτικό βακελιτικό υλικό). Ξεχωριστή αλλά ακριβή επιλογή είναι ο πάγκος από μασίφ ξύλο (το γνωστό ως butcher block), ενώ η επένδυση με πλεξιγκλάς δεν ενδείκνυται καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο υλικό και επιρρεπές στις γρατσουνιές. Εναλλακτικά, μπορείτε να επενδύσετε τον πάγκο με πλακάκι πλαισιωμένο με ξύλο σε φυσική απόχρωση ή λάκα. Διαχρονική λύση είναι το μάρμαρο – λουστραρισμένο ή αμμοβολισμένο –, ενώ μοντέρνο αποτέλεσμα δίνουν υλικά όπως το staron (άκαυστο, ομογενές, μη πορώδες υλικό, χωρίς αρμούς) και ο γρανίτης.
Κόστος Υλικό duropal, € 40 - € 55 το μ.,
Μ. Κατσαράς ΑΕ, 210 8811.683• Υλικό staron, € 250 το μ., Coritec ΑΒΕΕ,
210 8145.116,• Γρανίτης, € 300 το μ.,
Κολαζάς, 210 6107.615,• Μασίφ ξύλο,
από € 120 το μ., Domogroup, 210 6812.340
Η πλάτη του πάγκου μπορεί να ανανεωθεί με ευκολότερους τρόπους. Μπορείτε να τη βάψετε με λαδομπογιά – για να σαπουνίζεται εύκολα –, να τοποθετήσετε τζάμι ασφαλείας (θα το βρείτε και σε ποικιλία χρωματισμών) ή τέλος να εφαρμόσετε την τεχνοτροπία της τσιμεντοκονίας (μπορείτε να επιλέξετε με χρώμα). Μην παραμελήσετε να ενισχύσετε την ένωση της πλάτης με τον πάγκο με κάποιο μονωτικό υλικό, όπως σιλικόνη, στόκο ή μεταλλική βέργα, το οποίο θα εμποδίζει τη διέξοδο νερού προς τα ντουλάπια ή προς τον τοίχο.
Κόστος Τζάμι ασφαλείας, από € 80 το τ.μ. το διάφανο και από € 140 το τ.μ. το χρωματιστό, Μπάιλας Glass, 210 5696.127

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ Συμβουλευτείτε τον μαραγκό σας για να ενσωματώσετε στον πάγκο εργασίας ένα πτυσσόμενο ή συρταρωτό ξύλινο κομμάτι, το οποίο θα χρησιμοποιείτε όταν ανοίγει ως τραπέζι. Επίσης, σε μια ευρύχωρη κουζίνα με ανεκμετάλλευτο τον χώρο του κέντρου της, μπορείτε να προσθέσετε τροχήλατες αποθηκευτικές μονάδες και να αξιοποιήσετε τις επιφάνειές τους για την προετοιμασία ή το σερβίρισμα ενός γεύματος. Εμπλουτίστε το νέο σκηνικό με μια κρεμαστή κατασκευή που θα φιλοξενεί τα κατσαρολικά, τα βαζάκια και τις κουτάλες. Για ειδικές κατασκευές στα μέτρα σας απεθυνθείτε στην εταιρεία Laro, 210 2820.888.
Tραβάει τις μυρωδιές και... τα βλέμματα. Ο παραμελημένος απορροφητήρας παίρνει την εκδίκησή του με νέα ντιζάιν σχέδια (όπως της εταιρείας Falmec από την Petco). Aν όμως δεν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο, επενδύστε τον ήδη υπάρχοντα με ξύλο ή πυρίμαχο γυαλί. Συμπληρωματικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε και την μπαταρία του νεροχύτη ώστε να εκμοντερνιστεί όλη η εικόνα της κουζίνας σας.
ROLL TOPΜια διαχρονική αλλά ακριβή επιλογή για ανοιχτές κουζίνες και μικρούς χώρους. Με οριζόντια ή κάθετη κίνηση, τα roll tops μπορούν να κρύψουν πίσω τους όλο τον πάγκο εργασίας.
Κόστος Τυποποιημένη μονάδα, 60x150, με φύλλο αλουμινίου, από € 299, Rehau, 210 6682.500
Τελευταία, αλλά σημαντικά Φωτισμός Για τον πάγκο εργασίας προτιμώνται τα σκαφάκια που ενσωματώνονται στο κάτω μέρος των κρεμαστών ντουλαπιών. Ως κεντρικό φωτισμό επιλέξτε ανάμεσα σε ένα εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής, μια απλή πλαφονιέρα με λάμπα φθορισμού ή μια ψευδοροφή (από γυψοσανίδα) με σποτ. Μη σας περιορίσει το στυλ της κουζίνας, καθώς η αντίθεση θα φέρει ανανέωση.
Δάπεδο Οι επιλογές είναι πλούσιες: ρετρό κεραμικά πλακάκια, τσιμεντοκονία, μεγάλα πλακάκια από γρανίτη ή, αν προτιμάτε το εφέ του ξύλου, τοποθετήστε ένα συνθετικό δάπεδο που ενδείκνυται για τον «σκληρό» χώρο της κουζίνας.

Ευχαριστούμε την interior designer Τίνα Βασιλικού για τις χρήσιμες πληροφορίες

Πηγή : http://www.tovima.gr/vimadeco/trends/article/?aid=460266

Δεν υπάρχουν σχόλια: